De eerste keuze die gemaakt moet worden wanneer iemand is overleden, is de keuze tussen begraven en cremeren. Deze keuze wordt vaak gebaseerd op de wens van de overledene. In Nederland wordt in 60% van de overlijdensgevallen gekozen voor en crematie.

Cremeren is een passend afscheid van het aardse bestaan. Na een crematie moet de as wettelijk een maand in het crematorium blijven, daarna mag de as van de overledene opgehaald worden.

As bestemmingen:

  • Bewaren in een urn
  • Verstrooien op ‘t veld bij het crematorium
  • Bijzetten in urnenmuur
  • Plaatsen in urnengraf
  • Verwerken in sieraad

Als er voor cremeren wordt gekozen, dan kunnen we niet om het gebruik van een crematorium heen. Behalve de crematie bieden crematoria de gelegenheid tot het gebruik van een aula en een condoleance ruimte. U bent niet verplicht hier gebruik van te maken. De afscheidsdienst en eventuele condoleance kunt u ook elders organiseren.

Nieuwerkerk aan den IJssel heeft geen crematorium. In de regio kunt u gebruik maken van het crematorium in Capelle aan den IJssel: “Schollevaar”, crematorium in Gouda: “IJsselhof” en diverse crematoria in Rotterdam. U bent vrij in uw keuze voor een crematorium elders.

Crematorium Schollevaar in Capelle aan den IJssel

Crematorium IJsselhof in Gouda